onsdag 11 april 2012

Empanada de manzana (Äppelpiroger)

Ingredienser för fyllningen:
1 kg äpple
1-2 dl socker, beroende på hur söt man vill ha den
en kanelstång eller 1 tsk kanel
1½ msk potatismjöl/maizena
1 dl vatten

Ingredienser för degen:
½ kg mjöl
100 gram margarin
1 ägg
1 äggula
2 tsk bakpulver
1½ dl socker
1 ½ dl potatismjöl/maizena

Tillagning:
Skala, kärna ur och dela äpplena i småbitar
Lägg i äpplena i en gryta tillsammans med vattnet, sockret och kanelen.
När äpplena kokat färdigt häller man i potatismjölet så att det blir som en tjock äppelmos istället för att vara så rinnig
När den är klar låt den stå och svalna och börja sen med degen
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt därefter margarinet och äggen och blanda
tills du har en deg som inte fastnar och som du kan arbeta lätt med
Om det klibbar för mycket kan du hälla i mer mjöl
Välj själv ifall du vill ha små eller stora piroger och kavla ut en bit deg tills den blir ca 2 cm tjock,
lägg en asiett eller mindre tallrik över och skär efter tallriken så du får en fin cirkel.
Häll ca 2-3 msk av äppelfyllningen i mitten av degcirkeln, det ska inte vara för mycket så att
det rinner ut men inte heller för lite så att det blir torrt när man äter.
Vik ena degkanten över fyllningen till andra sidan så det blir som en halvmåne och för att pirogen inte
ska öppna sig kan du ta en gaffel och trycka ihop kanterna med, se till så att det inte finns någon öppning i degen för då kan fyllningen rinna ut
Se instruktionsbild
När hälften av pirogerna är färdiga sätt ugnen på 200 grader,
när alla är klara sätt in dom i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 20 min eller tills pirogerna lossnar från pappret av sig själva
Strö över florsocker, låt svalna i 10 minuter och servera med vaniljglass.

                                                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar