torsdag 12 april 2012

Empanadas de pino al horno (Köttfärspiroger)




Piroger ca 12 st



fyllning:

1 kg nötfärs

2 kg lök
salt
en köttbuljong
2 krm röd paprikapulver
2 tsk socker
30 g persilja



deg:

1 kg mjöl

150 g margarin
1 tsk salt
1 ägg
2 dl mjölk
3 dl vatten i rumstemperatur



övrigt:

1 ägg

1 msk mjölk
2 kokta skivade ägg
12 stora eller 24 små russin i en skål vatten
12 oliver

Tillagning fyllning: 
man ska hacka löken och lägga det tillsammans med socker o steka en stund tills löken börjar se lite genomskinlig ut

sen ska man hälla i resten av ingredienserna utom persiljan, man saltar efter smak

i slutet när köttet är tillagat läggs paprikapulvret till, det är mest för att ge köttet lite färg

när fyllningen är färdig och man ska låta den svalna då lägger man i persiljan över bara, spelar ingen rolll om den är fryst eller färsk
det är för att persiljan inte ska bli tillagad och förlora sin färg men låter man det bara vara o blandar i när köttet har svalnat då har den sin färg kvar
innan du lägger i persiljan se till så att fyllningen inte ser så vattnig ut, om det gör det så kan du hälla i 1 msk vetemjöl och blanda om



deg:

margarinet ska vara mjukt 

blanda med mjölet, saltet, äggen, mjölken och man lägger bara i lite o lite av vattnet medans man gör degen.
när degen är färdig ska den va lätt att kavla ut och arbeta med utan att den ska klistra fast sig och den får inte heller vara för hård.
när degen är klar dela den i 12 lika stora delar.



pirogen:

sätt ugnen på 200 grader

varje del kavlas ut så att den blir ca 2 cm tjock, lägg en asiett över degen och skär runt så det blir en jämn och fin cirkel
kavla ut cirkeln lite till och lägg 2-3 msk fyllning i mitten av cirkeln.
lägg på en oliv, ett eller två russin och en skiva ägg.
vik över en del av degen som är närmast dig över fyllningen
vik sedan över degens motsatta sida i två delar, nu borde pirogen se ut som en triangel
se till att det inte finns några öppningar i degen 
Se instruktionsbilden nedanför
blanda sedan ett ägg och 1 msk mjölk i en liten skål
pensla äggblandningen över alla färdigvikta piroger
sätt sedan in dom i mitten av ugnen i ca 10-15 min
degen behöver bara få lite färg eftersom köttet redan är tillagat 



                                         

                                                    

1 kommentar: